perjantai 24. tammikuuta 2014

D-vitamiinitason mittaus – katso hinnat lääkäriasemilla

Päivitetty hinnat 30.1.2020

Olethan mitannut D-vitamiinitasosi? Vain D-vitamiinimittauksella tiedät varmuudella, saatko D-vitamiinia tarpeeksi ravinnosta ja auringosta, tai otatko sitä purkista riittävästi D-vitamiinivalmisteen muodossa. Pelkästä ravinnosta saatavat D-vitamiinimäärät eivät välttämättä riitä nostamaan veren D-vitamiinipitoisuutta suositusten mukaisella tasolle. Toisaalta D-vitamiinia ei kannata syödä ravintolisänä myöskään liikaa.

D-vitamiinitason voi käydä mittauttamassa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Terveyskeskuksessa D-vitamiinitason mittaamiseen tarvitaan laboratoriolähete lääkäriltä. Yksityisellä lääkäriasemalla voi mittauttaa D-vitamiinitason myös ilman lähetettä. Ilman lähetettä tehdyistä laboratoriotutkimuksista ei saa Kela-korvausta, joka on D-vitamiinimittauksen (S -D-25) osalta 8 euroa. D-vitamiinitaso mitataan verinäytteestä ja tulosta verrataan viitearvoihin.

Optimaalisesta D-vitamiinitasosta ei ole tiedemaailmasssa täyttä yhteisymmärrystä. Asiantuntijalähteestä riippuen suositeltu veren D-vitamiinitaso on välillä 75–150 nmol/l. Lääkärikirja Duodecimin mukaan D-vitamiinin pitoisuuksia tulisi mitata enemmän ja viitearvojen sijaan tulisi korostaa ainakin yli 75 nmol/l tavoitearvoa, joka perustuu luonnollisessa auringonvalossa oleskelevien tasoon (100–200 nmol/l). Yleisesti ottaen suomalaisten D-vitamiinitaso on liian alhainen, ja alhaisimmillaan se on maaliskuussa pimeän talven jäljiltä.

Suomessa D-vitamiinin saantisuosituksista käydään jatkuvaa keskustelua. Kirjoitushetkellä virallinen D-vitamiinin saantisuositus niin aikuisille kuin lapsille on 10 mikrog/vrk, ikääntyneille (> 75 v) suositellaan 20 mikrog/vrk.

D-vitamiinimittauksen hinnat


Selvitin D-vitamiinitason mittauksen (D-vitamiini-25-OH) hinnat (ilman lääkärin lähetettä) pääkaupunkiseudun yksityisillä lääkäriasemilla. Edullisinta D-vitamiinitason mittaaminen on Terveystalossa, jossa tutkimus maksaa 65 euroa. Toiseksi halvin D-vitamiinimittaus on Mehiläisessä hintaan 76,50 euroa.

Lääkäriasema Tutkimuksen hinta Muut kulut Hinta yhteensä
Terveystalo 65 e - 65 e
Mehiläinen76,50 e - 76,50 e
Aava70,40 e Käsittelykulut 16,30 e (ilman lääkärin lähetettä) 86,70 e
Pihlajalinna76,60 e Toimistomaksu 19,90 e 96,50 e


D-vitamiinia iHerbista


Olen itse käyttänyt jo pidemmän aikaa iHerbin valikoimissa olevia Now Foods -tuotemerkin suosittuja D-vitamiinivalmisteita sekä 25 mikrogramman (1000 IU) että 50 mikrogramman (2000 IU) vahvuisena. Rasvaliukoinen D-vitamiini on näissä valmisteissa sekoitettu kylmäpuristettuun oliiviöljyyn imeytymisen parantamiseksi. Doctor's Best -tuotemerkin D-vitamiinit ovat niin ikään suosittuja ja koostumukseltaan vastaavia.

Päivittäinen D-vitamiiniannokseni on ollut noin 0,5–1 mikrogramma per painokilo, ja alussa alhainen D-vitamiinitasoni on noussut toivotulle tasolle, joten sen puolesta voin suositella Now Foodsin D-vitamiineja.

Now Foods, D-vitamiini, 25 mikrogrammaa, 180 kpl
Now Foods, D-vitamiini, 25 mikrogrammaa, 360 kpl
Now Foods, D-vitamiini, 50 mikrogrammaa, 120 kpl
Now Foods, D-vitamiini, 50 mikrogrammaa, 240 kpl
Now Foods, D-vitamiini, 125 mikrogrammaa, 120 kpl
Now Foods, D-vitamiini, 125 mikrogrammaa, 240 kpl

6 kommenttia:

 1. www.cityterveys.fi.
  Hyvästa paikasta nimeltä Viro saanee myös verikokeita ml. vitamiini ja mineraalit testattua paaaljon edullisemmin "lomamatkan"

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos vinkistä! Yritän pitää hintatiedot ajan tasalla.

   Poista
 3. Hei. Onko vitamiinien maahantuonnilla vahvuusrajaa? Aikeissa tilata D3 vitamiinia 10 000 IU vahvuisena. Jääkö tulliin kiinni vai joudunko tilaamaan ''miedompana'' (esim. 5 000 IU tai 2 000 IU).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! D3-vitamiinin osalta vahvuusrajaa ei käsittääkseni ole. Mikäli haluat olla 100 % varma, voi asian vielä varmistaa Fimeasta yhteydenottolomakkeen kautta.

   Poista
 4. En ole tullut ajatelleeksikaan tehdä D-vitamiinitason mittausta. Nyt heräsi mielenkiinto, täytyykin hieman katsoa mitä paikalliset lääkäriasemat tarjoavat Tampereella, jos olisi mahdollista saada sama mittaus.

  VastaaPoista