sunnuntai 28. helmikuuta 2021

iHerb: melatoniinin tilaaminen – laitonta vai laillista?

Melatoniinin tilaaminen ulkomailta ilman reseptiä


Melatoniini on Fimean lääkeluettelossa eli se luokitellaan lääkkeeksi. Lääkkeiden vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kielletty. Melatoniinia on kuitenkin tietyin rajoituksin laillista tilata ulkomailta ilman reseptiä myös ETA:n ulkopuolelta, esimerkiksi iHerb-verkkokaupasta.

Nettifoorumeilta löytyy ristiriitaista keskustelua melatoniinin tilaamisen laillisuudesta – melatoniinia sisältäviä iHerb-tilauksia on jäänyt tulliin ja niistä on seurannut lääkerikossyytteitä.

Katso parhaat voimassa olevat iHerb alennuskoodit

Tiedustelin asiaa Tullin neuvonnasta ja sain seuraavan vastauksen:

Fimealta saadun tiedon mukaan melatoniinia 2 mg/päiväannos tai enemmän sisältävä valmiste katsotaan lääkkeeksi valmisteen aikaansaaman vaikutuksen perusteella. Luokittelu lääkkeeksi tehdään valmistekohtaisesti.
Viimeisin tiedossamme oleva päätös melatoniinijutussa on annettu 2.9.2013 Vantaan käräjäoikeudessa. Vantaan käräjäoikeus katsoi, että 3 mg tai yli melatoniinitabletit ovat lääkemääräyksen vaativien aineiden luettelossa ja postilähetyksen vastaanottaja tuomittiin lääkerikoksesta.

Lisätietoja antaa Fimea.

Sähköpostitse annetut vastaukset ovat osa Tullin yleisneuvontaa eivätkä ole sitovia.

Tulli - Tullen - Finnish Customs

[Sähköpostista on muokattu pois nimet.]


Tarkista melatoniinin vuorokausiannos ja käyttötarkoitus


Ulkomailta on laillista tilata Suomeen melatoniinia ilman reseptiä vain 1 mg (tai alle) vuorokausiannoskoossa ja pakkauksessa mainittu käyttötarkoitus ei saa olla minkään lääketieteellisen sairauden hoito (lääkelaki § 3). Fimean hyväksymät käyttöaiheet ravintolisänä markkinoidulle melatoniinille ovat nukahtamisajan lyhentäminen ja aikaerorasituksen (jetlag) lievittäminen. Ennen melatoniinin tilaamista on siis syytä tietää tarkalleen valmisteen annostus ja käyttötarkoitus. Muussa tapauksessa melatoniinin jäädessä tulliin voi seurauksena olla syyte lääkerikoksesta.Lue lisää iHerbin laittomista aineista blogiteksistä iHerb: tulli ja kielletyt lisäravinteet


7 kommenttia:

 1. Moikka.

  Eksyin blogiisi kun Googlettelin tietoa iHerbistä ja arvonlisäverosta. Olen hyvinkin aktiivinen iHerbin käyttäjä, nytkin on kaksi tilausta matkalla. Olen tilannut nyt muutaman kuukauden sisään kolme kertaa melatoniinia, kaikilla kerroilla purkin 5 mg melatoniinia, enkä ole ollut tietoinen sen "laittomuudesta". Muutaman kerran olen joutunut antamaan selvityksen tulliin, mutta tämä vain koska tilaus on ollut liian kallis, tilauksissa ei onneksi ole ollut mukana melatoniinia. Mitäköhän olisi tapahtunut jos olisi ollut..

  Kuitenkin, tästä lähtien jos vielä melatoniinia tilaan, niin otan vähän miedompaa laatua :D Sekin vielä, että se ei ole tullut minulle, vaan muiden puolesta olen tilannut. Huh, olenpa ottanut riskin..

  Blogisi on muutenkin mielenkiintoinen, olen tosiaan iHerbin aktiivikäyttäjä, ja tästä eteenpäin ehkä hieman varovaisempi sellainen, nyt kun tiedän sieltä tilaamiseen liittyvistä riskeista : )

  VastaaPoista
 2. Saakohan tuota tuoda suomeen http://www.iherb.com/Source-Naturals-Melatonin-Orange-Flavored-Sublingual-1-mg-300-Tablets/1322

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelisin, että ei saa. Pakkauksessa lukee "For Occasional Sleeplessness" eli unettomuuteen. Myös päiväannos on kyseenalainen max. 3 mg (1 to 3 tablets at bedtime).

   Poista
 3. tämä oli hyvä, kiitos kirjoittaneelle! = ) eli max 1mg, juup ! : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Huomioithan myös muut rajoitukset eli käyttöaihe ei saa olla sairauden (esim. unettomuuden) hoito eikä päiväannos (1 mg) saa ylittyä.

   Poista
 4. Lääkäriltä saa helposti melatoniinireseptin 3mg tabletteihin. Yliopiston apteekki valmistaa omalla merkillään edullista melatoniinia. YA:sta saa myös hyvän paljousalennuksen. 100kpl 10eur, 200kpl 15eur, 300kpl 17eur, 400kpl 19eur, 500kpl 23 eur, 600kpl n.26-29 eur. Myydään siis 100 tabletin purkeissa.

  VastaaPoista