sunnuntai 28. helmikuuta 2021

iHerb: tulli ja kielletyt lisäravinteet

Päivitys: 10.9.2018: Lisätty mucuna pruriens iHerbin lääkkeet ja lääkeaineet -listaan
Päivitys 19.9.2017: Lisätty pueraria mirifica iHerbin lääkkeet ja lääkeaineet -listaan
Päivitys 1.6.2015: Päivitetty linkki lääkeluetteloon (Fimea vahvistaa lääkeluettelon vähintään 3 vuoden välein)
Päivitys 10.11.2014:Fimea on muuttanut linjaustaan glukosamiinia sisältävien valmisteiden luokittelusta
Päivitys 9.6.2014: Fimea: Aineen tai valmisteen luokittelu lääkkeeksi tehdään tapauskohtaisesti
Päivitys 2.6.2014: 5-HTP-valmistetta ulkomailta tilannut sai tuomion lääkerikkomuksesta
Päivitys 12.5.2014: Fimea: magnesiumaspartaatti luokitellaan todennäköisesti lääkkeeksi – ulkomailta tilaaminen kielletty
Päivitys 12.3.2014: Tulli näkee DHL Express -pikakuljetuksella tilattujen lähetyksien sisällöt yksityiskohtaisesti iHerbin toimittamasta kauppalaskusta: iHerb: kokeilussa nopea DHL Express -kuljetus
Päivitys 11.3.2014: 5-hydroksitryptofaanin (5-HTP) tilaaminen iHerbista johti tuomioon lääkerikkomuksesta (linkki keskusteluun poistettu, sivua ei enää löydy)

Katso parhaat voimassa olevat iHerb alennuskoodit

Lääkkeiden vastaanottaminen postitse on kielletty


iHerb-verkkokaupasta tilatessa kannattaa olla tarkkana, ettei ostoskoriin päädy Suomessa lääkkeiksi tai lääkeaineiksi luokiteltavia lisäravinteita, sillä niiden vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kielletty (Fimea - Matkailijan lääkkeet). Tulli valvoo ulkomaan postiliikennettä. 

Lääkeluettelo


Fimea ylläpitää lääkeluetteloa (PDF), josta voi tarkistaa luokitellaanko aine lääkkeeksi tai lääkeaineeksi. Ainetta saatetaan myös valvoa jo tällä hetkellä lääkkeenä, vaikka sitä ei mainittaisikaan nyt voimassa olevassa lääkeluettelossa. Lääkeluettelo ei ole täydellisen kattava, vaan viime kädessä luokittelu tehdään valmistekohtaisesti lääkelain 3 §:n mukaisesti

Lääkeluettelossa on useita kymmeniä iHerbin valikoimasta löytyviä lisäravinteita, mm. 5-HTP, GABA, mucuna pruriens, kondroitiini ja melatoniini. Ennen tilaamista on syytä aina tarkistaa, onko aine lääkeluettelossa. Jos aineen luokittelun suhteen on epäselvyyttä, voi sitä tiedustella Fimeasta yhteydenottolomakkeella.

Lääkkeen tilaamisesta lääkerikossyte


Lääkettä tai lääkeainetta sisältävän iHerb-tilauksen jäädessä tulliin on seurauksena aineesta ja määrästä riippuen takavarikointi, lääkerikkomus- tai lääkerikossyyte. Lääkerikkomus ja lääkerikos eroavat toisistaan siinä, että lääkerikkomuksesta selviää sakoilla (yleensä muutama sata euroa), kun taas lääkerikoksesta voi seurata sakkojen ohella vankeutta. 

iHerbin osalta kiellettyjä aineita tilatessa ja tullin haaviin jäädessä tulee yleensä kyseeseen takavarikointi tai lääkerikkomus, mutta esimerkiksi melatoniinin tilaamisesta ulkomailta on annettu lääkerikostuomioita. Mahdollista on myös selvitä pelkällä huomautuksella.


iHerb: Kokemuksia ja suosituksia


iHerbin kielletyt lisäravinteet


Tähän listaan on poimittu iHerbin valikoimassa olevia aineita, jotka löytyvät lääkeluettelosta tai jotka luokitellaan Suomessa lääkkeiksi/lääkeaineiksi koostumuksen tai käyttötarkoituksen perusteella (Huom! Lista ei ole täydellinen):
 • 7-keto, 7-keto-dhea (DHEA Acetate-7-one, 7-ketodehydroepiandrosterone)
 • ademetioniini (ademetionine, S-Adenosyl Methionine, SAMe, SAM)
 • asetyylikysteiini (acetylcysteine, N-acetyl-L-cysteine, NAC)
 • betaiinihydrokloridi (betaine hydrochloride, betaine HCL)
 • bromelaiini (bromelain)
 • dehydroepiandrosteroni (DHEA, Dehydroepiandrosterone)
 • eikosapentaeenihappo (eicosapentaenoic acid, EPA) – Kalaöljyvalmisteet luokitellaan useimmiten ravintolisiksi, mutta tarkista valmistekohtaisesti Fimeasta
 • fenibuutti, fenibut (phenibut)
 • forskoliini (forskolin)
 • gamma-aminovoihappo (gamma-aminobutyric acid, GABA)
 • glukosamiini (glucosamine) Fimea: ei luokitella enää lääkkeeksi koostumuksen perusteella
 • 5-hydroksitryptofaani (5-hydroxytryptophan, 5-HTP)
 • idebenoni (idebenone)
 • inositoli (inositol) Inositoli – lääke vai sallittu ravintolisä?
 • johimbiinihappo, johimbiini (yohimbic acid, yohimbine HCl)
 • kapsaisiini (capsaicin)
 • kiniini, kiniinisulfaatti (quinine, quinine sulfate)
 • kofeiini (caffeine)
 • kondroitiinisulfaatti, kondroitiininatriumsulfaatti (chondroitin sulfate, chondroitin sulfate sodium)
 • magnesiumaspartaatti (magnesium aspartate) – Luokitellaan todennäköisesti lääkkeeksi
 • melatoniini (melatonin) – Melatoniinia laillista tilata max. 1 mg vahvuisena – katso rajoitukset
 • pepsiini (pepsin)
 • synefriini (synephrine)
 • vinposeteeni (vinpocetine).
Lääkeluettelon liitteen 2 rohdoksia:
 • ginsengjuuret (chin ginseng, asiatic ginseng)
 • kava kava, kavajuuri (kava kava, kava kava root, piper methysticum)
 • johimbepuu, johimbenkuori (yohimbe bark) 
 • kiinanloisikka (carterpillar fungus, cordyceps sinensis)
 • maarianohdake (milk thistle, silybum marianum)
 • mucuna pruriens
 • mäkikuisma (St. John’s wort)
 • neidonhiuspuu (ginkgo biloba, maiden hair tree)
 • pueraria mirifica
 • punahattu (echinacea, purple coneflower)
 • reunuspäivänkakkara (feverfew, wild chrysanthemum)
 • rohtopurasruoho, kurkkuyrtti (borage, borago officinalis)
 • rohtovirmajuuri, valeriaana (valerian root)
 • sahapalmu (saw palmetto)
 • senna (cinnamon bark)
 • siveydenpuu (chasteberry, chaste tree).


Lue lisää iHerb-tilauksen tullauksesta ja arvonlisäverosta blogitekstistä
iHerb: tulli ja arvonlisävero

120 kommenttia:

 1. Uskaltaiskohan Ginkgo-tuotteita tilata. Jotkut on saaneet ne tullin läpi, mut sit löysin kauhutarinan missä oli jouduttu poliisin kuulusteluun kun oli tilannut 4prk Ginkgoa sisältäviä tabletteja. Ehkei kannattaisi ottaa riskiä. Takavarikointi ei haittaisi mut sakkoja en tällä hetkellä kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ottaisi riskiä, vaikka riski onkin pieni. Lääkerikkomus voi estää esimerkiksi työpaikan saamisen sen tullessa esiin turvallisuusselvityksessä.

   Poista
 2. Moi, olen ollut yhteydessä Fimean yhetyshenkilöön joka sanoi minulle meilissä, että lääkeluettelo on vain suuntaa antava. Laitoin hänelle listan eri EPA+DHA valmisteista, joiden tilaamista olin harkinnut ja henkilön mukaan jopa kaikkein vahvimmat tuotteet olivat ok, koska tuotteet tulivat LISÄRAVINNE käyttöön.
  "Lääkeluettelon liite 1. on ohjeellinen luettelo lääkkeellisessä käytössä olevista lääkeaineista Suomessa,
  LIITE 1. ei ole kattava eikä sitova lista. Kukin valmiste arvioidaan erikseen yksitellen ja tietyt aineet ovat sekä lääkkeissä, että ravintolisissä sallittuja." - mitähän tuo nyt sitten tarkoittaakaan...

  Sinänsä todella hankalaksi tehty tämä järjestely kuluttajalle, koska tullihan nimenomaan katsoo vain ja ainoastaan lääkeainelistaa tehdessään päätöksiä takavarikointien ja sakottamisen suhteen.
  Kannattaa siis olla ensin fimeaan yhteydessä mikäli haluaa tilailla EPA-tuotteita iherbista, jotta on esittää sitten tullilla vaikka fimean antama vastaus koskien tilattua tuotetta.

  Itsehän tilasin siis Now Foods:n Ultra omega-3 500EPA/250DHA valmistetta viimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Varsin epäselvä tuo "tietyt aineet ovat sekä lääkkeissä että ravintolisissä sallittuja".

   Viime kädessä arvio tosiaan tehdään valmistekohtaisesti lääkeläin 3 § mukaisesti. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19870395

   Lääkeluettelo ei ole myöskään tyhjentävä: "luettelopäätöksessä mainitsemattomat aineet ja rohdokset, jotka täyttävät lääkelain 3 §:n lääkkeen määritelmän, ovat myös lääkkeitä."

   Valmisteen annostuksella ja tuoteselosteella (käyttötarkoitus) on merkitystä. Esimerkiksi 1 mg melatoniini voidaan luokitella joko lääkkeeksi tai ravintolisäksi riippuen valmisteen käyttötarkoituksesta (unettomuus on lääkkeellinen käyttötarkoitus ja esim. aikaerorasitus ei ole).

   Jos on epävarma, kannattaa olla yhteydessä Fimeaan yhteydenottolomakkeen kautta:
   http://www.fimea.fi/yhteystiedot/yhteydenotto.

   Yleisesti ottaen mitään lääkeluettelossa olevaa ainetta ei kannata tilata.

   Poista
 3. Morjes! Itsekki tullut mietittyä tätä hommaa. Esim yohimbe bark on "kielletty". Mutta jos tilaat vaikka salitreeniin tarkoitettua boosteri juomaa, joka sisältää 20 eri ainetta, ja yksi niistä olisi yohimbe barkia. Niin saisiko tästä sakot? Onhan ihan eri asia tilata pelkkää yohimbe bark purkissa, jossa ei ole muuta kuin yohimbea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kyllä tuossa nähdäkseni sakon riski on. Kannattaa tiedustella Fimeasta yhteydenottolomakkeella: http://www.fimea.fi/yhteystiedot/yhteydenotto. Sain ainakin itse Fimeasta taannoin vastauksen omaan tiedusteluuni varsin nopeasti.

   Poista
 4. Aivan naurettavaa buffata samaan aikaan iHerbiä ja kuitenkin mainostaa apteekkituotteita ja pelotella "lääkeaineilla". IHerbillä on Suomessa kymmeniä tuhansia asiakkaita jotka tekevät vuositasolla satoja tuhansia tilauksia. Kuinka monen tiedetään saanut sakot mainitsemistasi aineista? Suurimpaan osaa vastaus on 0. Ja nyt puhutaan havainnoista usean vuoden ajalta eli yli miljoonasta tilauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, riski lääkkeeksi luokiteltavan aineen jäämisestä tullin haaviin on kuitenkin todellinen ja seuraukset siitä voivat olla varsin kovat. Jo pelkästään eri nettifoorumeille on kirjoitellut arviolta kymmeniä ihmisiä, joille on seurannut esimerkiksi 5-htp:n, melatoniinin, gaban tai fenibutin tilaamisesta lääkerikkomus- tai lääkerikostuomio. Asiasta tiedottamista iHerbia käsittelevässä blogissa en pidä naurettavana, vaan sen sijaan vastuullisena toimintana. Kaikki mainitut aineet on poimittu Lääkeluettelosta ja löytyvät iHerbin valikoimasta. En suosittele rikkomaan lakia.

   Poista
 5. Saakohan tuoda Suomeen?
  http://www.iherb.com/Now-Foods-Thyroid-Energy-180-Vcaps/18417

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedustelisin Fimeasta. Lääkeluettelossa aine ei ole, mutta viime kädessä arvio tehdään valmistekohtaisesti. L-tyrosiini on luonnossa esiintyvä aminohappo, kuten on 5-htp:kin ja se taas luokitellaan lääkkeeksi. Tuntemattomat ovat Fimean ja Tullin tiet...

   Poista
 6. Olen tilannut iHerbistä noin 7 vuotta lisäravinteita ja vitamiineja jne.. Tilauksia on kymmeniä. Kaksi kertaa tavarat päätyivät tulliin. Toisella kerralla tilauksessa oli vain jotain kiellettyä yrttiä sisältävää teetä, se takavarikoitiin. En saanut mitään huomautusta tms sanottiin vain, että vastuu on minulla. Täytyy tietää mitä tilaa. Toisella kerralla olin tilannut glukosamiinia. Siitä sain huomautuksen. Sehän on suomessa sallittu aine, mutta tämä valmiste oli niin vahvaa, että sen perusteella luokiteltiin Suomessa lääkkeeksi. En kehoita ketään tilaamaan kiellettyjä aineita, mutta olen huomannut, että paketit eivät mene tulliin, jos tilauksen kokonaishinta on noin 30 euron maksimissaan. Tuskin voi olla vain sattumaa, koska olen tilannut sieltä paljon tavaraa. Luulen, että viranomaiset ovat "helisemässä" tämän rähähdysmäisesti kasvaneen verkkokaupan tiimoilta. Mutta iHerbissä on paljon muutakin (mm. kosmetiikkaa) todella hyvää tavaraa ja PALJON edullisemmin kuin Suomessa.

  VastaaPoista
 7. "Mainittakoon, että Suomestakin saa ostettua reseptillä melatoniinia"

  Vanhaa/väärää tietoa. Saa jopa kaupasta.

  Muutenkin suorastaan ÄLYTÖNTÄ että annetaan tuomioita luonnontuotteiden tilaamisesta. Laitoin eilen tilaukseen erilaisia tuotteita ja nyt huomasin että yksi niistä on lääkelistalla (Mäkikuisma), jos tästä mitään muuta seuraa kuin takavarikointi niin en todellakaan jätä asiaa sikseen. Ei tässä maassa kyllä enää maalaisjärjestä olla kuultukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Melatoniinia saa toki kaupasta myös käsikauppavalmisteena, mutta se ei tietääkseni ole tuolloin lähellekään yhtä edullista kuin kuin reseptillä Yliopiston apteekista.

   "Mainittakoon, että Suomestakin saa ostettua reseptillä melatoniinia Yliopiston Apteekista lähes yhtä edullisesti kuin iHerbista."

   Poista
 8. Onko kofeiini muka lääke? Kofeiinitablettejahan myydään apteekissa ihan ilman reseptiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kieltämättä hämmentävää, mutta niin se on. Kofeiini luokitellaan lääkkeeksi, joten sen vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty. Sillä ei ole merkitystä, että sitä myydään käsikauppavalmisteena apteekissa.

   Poista
 9. Kuka on kontaktia Fimeassa kenen olette olleet yhteydessä tai kuka on vastannut kyselyihin? Henkilön nimeä tarvitsen, jotta saan yhteyden suoraan häneen. tämä on tärkeäta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen käyttämään Fimean yhteydenottolomaketta: http://www.fimea.fi/yhteystiedot/yhteydenotto.

   Seuraavasta linkistä löytyvät yliproviisorin yhteystiedot:
   http://www.fimea.fi/valvonta/luokittelu

   Poista
 10. Pystyihän DMAEta tilaamaan? Tarkoitus tilata 100g DMAEta myproteinista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kannattaa varmistaa asia Fimeasta. Lääkeluettelosta dimetyylietanoliamiinia ei löydy, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö Fimea voisi luokitella sitä lääkkeeksi. Lääkeluettelo ei ole kaiken kattava.

   Poista
  2. Saako tätä tuotetta tilata tuolta iherbistä?

   Now Foods, L-Tyrosine, 500 mg, 120 Capsules

   Poista
  3. Hei, tiedustelin asiaa Fimeasta yhteydenottolomakkeella http://www.fimea.fi/yhteystiedot/yhteydenotto. Tässä vastaus:

   "Hyvä tiedustelija,

   Ei ole estettä tilata L-tyrosiinia sisältävää valmistetta Suomeen. Kyisestä tuotetta ei katsota ainakaan koostumuksen perusteella lääkkeeksi. Valmisteet arvioidaan tuotekohtaisesti.

   [Nimi poistettu]
   yliproviisori".

   Poista
 11. Tilasin itse kerran joditabletteja jotka tulli takavarikoi ja ilmoitti vain että nämä luokitellaan lääkkeeksi. Hetken asiaa ihmeteltyäni ja kiroten mielessäni "lääkefirmojen lobbareita ja hölmöjä byrokraatteja" unohdin koko asian.
  Noin kuukauden kuluttua sain puhelun jossa soittaja kertoi olevansa Tornion tullista (itse asun Oulussa) ja asian koskevan joitakin tabletteja mitä olin tilannut. Minä äimänä totesin siihen että en todellakaan ole tilannut mitään pillereitä samalla kun takaraivossa myllersi että mitä hemmettiä tämä oikein on?
  Selvisi pian että nämä tabletit olivat juurikin ne samat valmisteet jotka Tulli oli takavarikoinut aiemmin väittäen niiden kuuluvan lääkeaineisiin.
  Tulli siis lasketteli lööperiä aiemmin ja tutkittuaan pillerit laboratoriossaan ja todettuaan etteivät ne sisällä mitään oikeasti kiellettyä, päätti luovuttaa ne minulle henkilökohtaisesti. Kaksi tullin henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä ajoi Torniosta Ouluun ja ojensivat purnukkani minulle käteen asti sekä myös kopion tullilaboratorion lausunnosta kun sitä satuin kysymään.
  Nimenomaan vaativat että tämän pitää tapahtua näin henkilökohtaisesti eikä purnukkaa voi laittaa postin mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista! Olivatko tilaamasi joditabletit siis kaliumjodidia, joka löytyy lääkeluettelosta?

   Poista
 12. Hei!

  Olen tänään jutellut sekä Fimean yliproviisorin että Tullilaboratorion johtajan kanssa glukosamiinista. Glukosamiini on poistettu kiellettyjen aineiden listalta jo yli vuosi sitten:
  http://www.fimea.fi/ajankohtaista/uutiset/1/0/fimea_on_muuttanut_linjaustaan_glukosamiinia_sisaltavien_valmisteiden_luokittelusta
  silti tulli pitää sitä kiellettynä. Tullilabran johtaja lupasi selvitellä tilannetta. Samaa tullin listaa käyttää myös esim DHL, harmillista, kun lista raahaa jäljessä.

  Myös: http://www.iherb.com/Now-Foods-NAC-N-Acetyl-Cysteine-600-mg-100-Veggie-Caps/37836#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=nac%20%28%20n%20acetyl%20cysteine%20%29&rc=131&sr=null&ic=2
  on sallittua tuoda USAsta Suomeen yliproviisorin mukaan.

  Tulli käyttää arvioinneissaan lääkeluetteloa, joka on tehty 19.11.2012. Siihen tulee kuitenkin "päivittäin" muutoksia, jotka julkaistaan Fimean Ajankohtaista-sivulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tiedosta – en ole tuota Fimean uutista huomannut. Päivitän tiedon blogiin.

   Poista
 13. Moi! Saako Suomeen tilata Immunocal jauhetta? vai katsotaanko lääkkeeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Arvelisin, että saa tilata – mikäli kyse siis denaturoimattomasta heraproteiini-isolaatista. Kannattaa kuitenkin aina tiedustella Fimeasta, mikäli on epävarma asiasta.

   Poista
 14. Saako tätä tuotetta tilata tuolta iherbistä?

  http://m.iherb.com/HealthForce-Nutritionals-Non-GMO-Lecithin-Powder-375-g/22468

  Nainen kyselee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kannattaa varmistaa asia Fimeasta yhteydenottolomakkeella. Esim. inositolia sisältävä valmiste voidaan luokitella lääkkeeksi, mutta inositoli on myös sallittu ravintolisissä. Valmisteet luokitellaan tuotekohtaisesti.

   Poista
 15. Kyselinpä tuosta kondroitiinista Fimeasta näin:

  "Onko luvallista tilata USA:sta nettikaupasta kondroitiinisulfaattia ja glukosamiinia sisältäviä luontaistuotteita?"

  Vastaus tuli tänään:

  "Kyllä voitte tilata glukosamiinia ja kondroitiinia sisältäviä valmisteita USAsta.
  Ei ole estettä. Ko. valmisteita ei luokitella lääkkeeksi, elleivät ne ole lähtömaassa lääkkeen puolella.(Artroosin hoitoon tarkoitettuja.)"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tiedosta! Monesti tosiaan ravintolisän käyttöaiheella on merkitystä luokittelun kannalta.

   Poista
 16. voikohan nämä tuotteet tilata huoletta? vai sisältääkö jotain "laitonta"

  Solgar, Magnesium Citrate.
  Solgar, VM-75.
  Solgar, Omega-3 EPA & DHA, Triple Strength, 950 mg.
  Solgar, Gentle Iron, 25 mg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Solgar VM-75 sisältää lääkeluettelossa olevia aineita (erityisesti hesperidiini ja betaiinihydrokloridi, mutta myös inositoli). Ne saattavat kuitenkin olla sallittuja ravintolisänä. Kannattaa tarkistaa asia Fimeasta yhteydenottolomakkeella.

   Poista
 17. voiko yrttejä uutoksena tilata esim
  http://www.iherb.com/Flower-Essence-Services-Queen-Anne-s-Lace-Flower-Essence-1-fl-oz-30-ml/16174
  tai näitä

  http://www.iherb.com/search?kw=herb+pharm#p=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, arvelisin, että Queen Anne's Lace -valmistetta saa tilata, mutta kannattaa aina varmistaa Fimeasta, jos on epävarma. Valmisteet luokitellaan tuotekohtaisesti. Esim. valeriaana on lääkeluettelossa.

   Poista
 18. Hei
  Onko tuo kalaöljy poistunut kun en enää sitä löytänyt lääkelistalta. Eli voiko sitä tilata, tilasin kyllä juuri kalaöljyä. Olen katsonut nettikeskusteluista, että monikin tilaa kalaöljyä Iherbistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kalaöljy sisältää eikosapentaeenihappoa (EPA), joka on lääkeluettelossa. Tiedustelin Fimeasta miten kalaöljyvalmisteet luokitellaan. Tässä vastaus:

   "Luokittelussa tarvitaan tiedot valmisteen päiväannoksesta ja tuotteen käyttötarkoitus. Ilman päiväannostietoa ja käyttötarkoitustietoa ei voi arvioida tuotteen luokkaa.

   Kalaöljyä sisältävät valmisteet ovat useimmiten ravintolisiä.
   Todennäköisimmin kyseessä on ravintolisä.

   [Nimi poistettu]
   yliproviisori"

   Poista
 19. Hei
  Onko tietoa, onko tuo kalaöljy poistunut tuosta lääkeluettelosta kun en enää sitä löydä sieltä. Tilasin kyllä itse kun katsoin, että moni muukin sitä tilaa.

  VastaaPoista
 20. Moi, onko magnesiumaspartaatti ainoa magnesium, joka saattaa jäädä tulliin? Uskaltaako esim. tätä tilata?

  http://www.iherb.com/Source-Naturals-Magnesium-Malate-625-mg-200-Capsules/1268#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=magnesium%20malate&rc=287&sr=null&ic=2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En osaa varmuudella sanoa – kannattaa varmistaa Fimeasta yhteydenottolomakkeella, että eihän magnesiummalaattia (magnesium malate) luokitella lääkkeeksi.

   Hyvin imeytyvän magnesiumsitraatin tilaamiselle ei ole estettä.

   Poista
  2. Kiitos.

   Kysyin Fimeasta. Tosin käskivät vain lähettää kysymyksen Eviraan...

   Malaatista kiinnostuin, kun luin että erityisesti siitä olisi ollut hyötyä fibromyalgian yhteydessä.

   Poista
 21. Moi, onkohan 5-htp:n luokittelu lieventynyt jossain vaiheessa, kun se aiemmin oli lääkeluettelon liitteessä 1 A, mutta tuossa helmikuussa 2015 julkaistussa se on enää vain liitteessä 1.

  VastaaPoista
 22. Onko tietoa Acetyl-L Carnitine:sta? Levokarnitiini tietääkseni on listoilla joten onko homma arpaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tiedustelin asiaa Fimeasta. Tässä vastaus:

   Asetyyli-l-karnitiini
   Viestisänne ei ole annettu riittävän tarkkaa tietoa tuotteen päiväannoksesta tai pakkausmerkinnöistä.

   - Koostumuksen osalta arvio annettujen epätarkkojen tietojen perusteella: Tuotetta ei katsota lääkkeeksi. Saa tilata.

   Luokittelun minimitiedot ovat:
   Valmisteet luokitellaan lääkeluokittelun arvioinnissa yksitellen valmistekohtaisesti
   tarkan päiväannoksen perusteella (koostumus, vaikutus) sekä ilmoitetun
   käyttötarkoituksen perusteella (esitystapa).

   [nimi poistettu]
   yliproviisori
   Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

   Poista
 23. Onkos tää tilattavissa ilman että jää tullin haaviin :-( .

  http://eu.iherb.com/Now-Foods-100-Pure-Shark-Cartilage-750-mg-300-Capsules/797

  VastaaPoista
 24. Kyllä voi sitten olla hölmöäkin hölmömpää tämä Fimean toiminta näiden rohdosten kanssa.

  Haluaisin tilata 5-HTP:tä mutta se taitaa olla edelleen kiellettyjen listalla..? (Kysyisin asiaa heiltä itseltään mutta tämän sivun linkit Fimean yhteydenottolomakkeeseen eivät toimi.. Kävin heidän sivuillaan enkä löytänyt mitään vastaavaa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos, kun ilmoitit linkin toimimattomuudesta. Tässä uusi linkki: https://www.fimea.fi/tietoa_fimeasta/yhteystiedot/yhteydenotto. Tietääkseni Fimea ei ole tehnyt 5-HTP:n luokitteluun muutoksia. Ilmoitatko, jos saat toisenlaisen vastauksen Fimealta.

   Poista
 25. Mites on, onko Kava Kavan (Piper methysticum) tilaaminen EU alueelta sallittua? Kyseessä on tuo valmista jonka lähetys suomeen tapahtuu Luxemburgista: http://www.biovea.com/uk/product_detail.aspx?PID=21565&OS=244

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kannattaa tiedustella Fimeasta yhteydenottolomakkeella. Kavajuuri (kava kava root) on lääkeluettelossa.

   "Yksityishenkilöt voivat vastaanottaa postitse tulevia lääkevalmisteita EU-alueelta Suomeen, mikäli lääkkeiden toimittaja on laillinen ja lääkevalmiste on kyseisen maan viranomaisen hyväksymä. – – Lisäksi reseptilääkettä tilatessa täytyy olla voimassaoleva resepti."
   http://www.fimea.fi/vaestolle/matkailijan_laakkeet

   Poista
 26. Kiitos vastauksesta!

  Sain tuollaisen vastauksen fimeasta: "Hyvä tiedustelija,

  Kava Kava -tuote rinnastuu reseptilääkkeeseen.
  Valmistekohtainen luokittelu.
  Ei pidä tilata.

  Linkit:
  http://www.fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/" ; ihmetyttää vain kuinka tuo kava voidaan rinnastaa reseptilääkkeeksi sillä kavaa eikä mitään sen aineosia ei ole missään suomessa rekisteröidyssä lääkkeessä tai erityislupalääkkeessä.Lisäksi kava on lääkeluettelon rohdosliitteessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan kaiken voi rinnastaa. Minulle on sanottu fimeasta että täysin luokittelemattomatkin aineet voidaan tarvittaessa rinnastaa reseptilääkkeiksi maahatuodessa jos siltä tuntuu.

   Poista
  2. Hei, kiitos kommentista! Luokitteluun vaikuttavat myös aineen farmakologiset ominaisuudet ja vaarat, joita sen käytöstä voi seurata. http://www.fimea.fi/valvonta/luokittelu

   Poista
 27. Moi just kyselin fimeasta taas näitä kuluttajalle hankalaksi tehtyjä päätöksiä. NAC:ia saa siis ilmeisesti tilata. Sain vastaukseksi että tuotetta käytetään myös ravintolisänä...

  Varmaan yksi vihatuimpia virastoja tuo fimea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tiedosta! Epäselvissä tapauksissa kannattaa tosiaan tarkistaa valmistekohtainen luokittelu Fimeasta, niin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

   Poista
 28. Onko tietoa miten valeriaanan kanssa? Voinko tilata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Valeriaana eli rohtovirmajuuri on lääkeluettelossa. Lähtökohtaisesti en itse tilaisi. Voit tiedustella valmistekohtaisesti (esim. linkki tuotteeseen) Fimeasta.

   Poista
 29. Joo, GABA on kielletty. Tulli otti sen. F'CK! miksi iherb sitten myy sellaista "EU" sivuilla jos se on kielletty? Kun minä kysyin tulli viranomaiselta niin hän sanoi, että sitä ei saa ostaa EU ulkopuolella. eli se on IHERB puolelta FRAUD ja SCAM!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Kaikki iHerbin tilaukset (myös eu.iherb.com kautta tilatut) lähetetään Yhdysvalloista. Eu.iherb.com -sivustolla on mahdollista maksaa euroissa dollarin sijaan. Tällöin välttyy mm. pankkien veloittamalta valuuttalisältä.

   Tuliko sinulle takavarikoinnin lisäksi muita ikäviä seuraamuksia?

   Poista
  2. Minulta myös takavarikoitiin GABA pari viikkoa sitten. Ei tullut mitään muita seuraamuksia - en edes tajunnut tilanneeni lääkeaineeksi luokiteltavaa asiaa. Huoh, kun nää on hankalia ja ärsyttäviä juttuja, kun ensin innostuu jostain lisäravinteesta (on auttanut todella monia ahdistushäiriön/unettomuuden kanssa) ja sitten joutuu pettymään. Onneksi ei tullut sentään pahempia seurauksia...

   Poista
 30. Hei!

  Ajattelin tilata iherbistä Ashwagandha nimisiä nappuloita. Tässä linkki: http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ashwagandha-300-mg-120-Veggie-Caps/3302 . En itse löytänyt kyseistä valmistetta kiellettyjen listalta. Ajattelin varmistaa että onko näin, että tuotetta saa tilata ilman seuraamuksia?

  Toinen tuote olisi tämä Acetyl-L-Carnitine. Tätäkään en löytänyt laittoimien aineiden listalta, mutta ajattelin varmistaa.
  Kiitos etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentista. Tiedustelin asiaa Fimeasta. Tässä vastaus:


   Hyvä tiedustelija,

   Kyllä voitte tilata rohdosta ( esim. juuren uutetta) Ashwagandha (Indian Ginseng, Withania somnifera) sisältävän valmisteen:

   ‐ Rohdoksesta voidaan valmistaa lääkkeitä, rohdosta esiintyy ravintolisissä sekä lääkkeissä, annos ja käyttöaihe ratkaisevat. Todennäköisesti tuote on ravintolisä, eikä lääke.

   Euroopan lääkevirasto ei ole laatinut monografiaa rohdoksesta:

   http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Public_statement/2013/09/WC500148515.pdf

   [nimi poistettu], proviisori
   Yliproviisori


   Muutaman kommentin ylempää löydät Fimean vastauksen myös asetyyli-l-karnitiinin luokitteluun liittyen.

   Mukavaa kesää!

   Poista
 31. "5 mg vahvuisia tabletteja on 100 tabletin pakkauksissa. Yksi tällainen pakkaus maksaa noin 17 euroa, 200 tablettia maksaa noin 24 euroa, 300 tablettia noin 31 euroa, 400 tablettia noin 38 euroa." Eli tuon Yliopiston apteekin melatoniinitaulukon voisi päivittää. Sain siis juuri tuon tiedon heidän farmaseutiltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos vinkistä! Tarkistan ja päivitän hinnat taulukkoon.

   Poista
 32. Ostin juuri reseptillä 800 tablettia 5 mg vahvuista melatoniinia ja hinta oli hieman päälle 67 euroa. Melko halpaa Suomen hintatasoihin nähden. Tuo on suurin kerralla myytävä erä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos infosta! Varsin edullista. Ostitko nimenomaan Yliopiston Apteekista?

   Poista
 33. Juu kyllä, YA:sta ostin.

  VastaaPoista
 34. Hei, olen kerran tiedustellut kalaöljyvalmisteiden luokittelusta Fimeasta ja sain vastauksen, että "kalaöljyvalmisteet luokitellaan useimmiten ravintolisiksi". Jos haluat varman vastauksen, niin suosittelen tiedustelemaan Fimeasta yhteydenottolomakkeella laittamalla esim. linkki tuotteeseen. Vastaavat yleensä nopeasti.

  VastaaPoista
 35. No niin, menin sitten tilaamaan kofeiinitabletteja (200mg) asiaa sen kummemmin miettimättä tai tutkimatta, ja pakettikin on jo matkalla! Ei siis tullut pieneennmieleenkään että se vois olla.'laitonta' :( Paketin kokonaishinta oli n.$27. Onko nyt siis 100% varma että seuraamuksia tulee vai onko mitään mahdollisuuksia että joskus joku paketti saa mennä läpikin??? :'(

  VastaaPoista
 36. Hei, jos lähetys sisältää vain lisäravinteita (ALV 14%) ja sen arvo on alle tullirajan 35,70 € sisältäen toimituskulut, on mahdollista ettei se jää tulliin. Oma tilaukseni (arvo alle tullirajan) Global Maililla toimitettuna tuli syyskuussa suoraan postiin.

  Tilauksen sisältämät tuotteet lukevat paketin päällä olevassa tulliselvityksessä (customs declaration).

  Kertoisitko miten tapauksessasi lopulta kävi.

  VastaaPoista
 37. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 38. Kiitos vastauksesta, mulla on siis pienen pieni toivonhippunen :) Paketissa oli lisäksi D-vitamiinia, C-vitamiinia, B12+foolihappo eli varsin viaton ja normaali setti. Joo, yritän muistaa tulla kertomaan miten kävi.

  VastaaPoista
 39. tilatkaa predator nutritionista. Kaikki kamat tulee Suomeen asti : )

  VastaaPoista
 40. Heippa! Tilasin juuri tuotteen: "Triple Leaf Tea, Horny Goat Weed, Caffeine-Free, 20 Tea Bags, 1.4 oz (40 g)" ja tietysti vasta jälkeenpäin tutkin noita lääkeluetteloita. En kyllä löytänyt itse tuotteesta suomessa lääkkeeksi luokiteltavia aineksia. Onko tästä mitään kokemusta? Otanko riskin vai perunko tilauksen?..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tiedustelin asiaa Fimeasta. Tässä vastaus:

   Hyvä tiedustelija,

   Tuotetta ei saa tilata.

   Tee sisältää useita uuselintarvikkeeksi katsottavia rohdoksia. Rohdokset eivät ole käytössä elintarvikkeissa EUssa. Tarvitaan riskinarviointia etukäteen.

   Rohdokset eivät ole sallittuja EU:ssa elintarvikkeissa ilman riskinarviointia. Tarvitaan hyväksyminen uuselintarvike arvioinnin prosessissa.

   Linkki:
   https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/yhteiset-koostumusvaatimukset/uuselintarvikkeet/

   http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm

   Ainoastaan tunnetut rohdokset ovat sallittuja käytettäväksi elintarvikkeena EUssa.

   -----------------------------------
   [nimi poistettu], proviisori
   Yliproviisori

   Poista
 41. Laitan nyt tähän ketjuun saman kommentin kun tuonne toisaallekin, kun näkyy olevan aktiivisempi. Eli magnesiumaspartaatti ei ole edelleenkään Fimean lääkeainelistalla ja nyt tuota näkyy olevan taas tarjolla lukuisissa suomalaisissa verkkokaupoissakin, mukana tosi isojakin kauppoja. Onko tietoa onko tilanne muuttunut sen suhteen?

  VastaaPoista
 42. Ei ole tullut kofeiinin tilaamisesta mitään jälkiseuraamuksia, vielä ainakaan. Yli kuukausi tässä jo mennyt. Uskaltaisko jo olettaa ettei tulekaan.. :)

  VastaaPoista
 43. Löytyykö I herbiltä auringonkukkaöljyllä olevaa d- vitamiinia ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Yksi harvoista valmistajista, jonka D3-vitamiini sisältää auringonkukkaöljyä, on Carlson Labs. Esim. tämä: Carlson Labs, Vitamin D3, 2000 IU, 360 Soft Gels

   Poista
  2. kiitos , on vain naudasta tuo liivate peräisin uskaltaakohan syödä ? näky olevan vahvempaakin puolet halvempaa kuin suomessa kun on alennuksessa d- vitamiinit vastaavat :)

   Poista
 44. Mitenkäs vitamiinien tilaaminen iHerbistä? Lääkeluettelossahan mainitaan vitamiinien lukeutuvan lääkkeiksi, mutta porukka kuitenkin tilailee niitä. Pistäisin vitamiinit tilaukseen, mutta ei viitsisi maksaa lääkerikkomussakkoja, jos onkin kiellettyä. Onko kokemuksia, että olisi jäänyt vitamiinit tulliin ja silti tullut läpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Vitamiineja saa tilata edellyttäen, ettei aineita luokitella lääkkeiksi. Luokitteluun vaikuttavat myös päiväannos ja käyttötarkoitus. Osviittaa aineen luokittelusta voi katsoa Lääkeluettelosta. Valmisteet arvioidaan tuotekohtaisesti. Mikäli olet epävarma jonkin vitamiinin luokittelusta, kannattaa tiedustella sitä Fimeasta yhteydenottolomakkeella.

   Poista
 45. löytyykö iherbistä sinkkipikolinaattia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Löytyy, hakusanalla "zinc picolinate".

   Esim. https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Zinc-Picolinate-50-mg-120-Veggie-Capsules/878

   Poista
 46. Hei, sattuisiko olemaan tietoa tai kokemusta, saako Iherbistä tilata sahapalmuuutetta eli saw palmettoa sisältäviä kapseleita? Apteekissahan saw palmetto kapseleita myydään Solgarin valmistamana. Luokitellaanko lääkkeeksi vai lisäravinteeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Luokittelu on valmistekohtainen. Tiedustelin Fimeasta saako ao. linkin tuotetta vastaanottaa postitse ETA:n ulkopuolelta:

   https://www.iherb.com/pr/Doctor-s-Best-Euromed-Best-Saw-Palmetto-Standardized-Extract-320-mg-180-Softgels/40434

   Tässä Fimean vastaus:

   Hyvä tiedustelija,

   Saw Palmetto berry extract
   -Fatty Acid standardized to 288 mg ** Uutteen laatu ei tiedossa?
   Päiväannos:
   Suggested Use : Suggested Adult Use: Take 1 or more softgels daily with or without food, or as recommended by a nutritionally-informed physician. ** Päiväannos ei tiedossa.

   Linkissä mainittu tuote katsotaan lääkkeeksi, tuote rinnastuu itsehoitolääkkeeseen, koostumuksen ja vaikutuksen perusteella.
   Tilatkaa laillinen tuote lailliselta toimijalta ETA:n sisältä.

   Vahvennettu uute on lääkkeen puolella. Päiväannos on mainittu monografiassa.

   HMPC MONOGRAPH, EMA
   Euroopan lääkeviraston kasvirohdosmonografiat:
   Linkin mukainen tuote katsotaan lääkkeeksi.

   http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_Herbal_monograph/2016/01/WC500199750.pdf

   Koostumus:
   Well-established use
   With regard to the marketing authorisation
   application of Article 10(a) of Directive
   2001/83/EC as amended
   Serenoa repens, fructus (saw palmetto, fruit)
   ii) Herbal preparation, a. Soft extract (DER 7-11:1)3, extraction solvent: hexane

   Traditional use
   With regard to the registration application of
   Article 16d(1) of Directive 2001/83/EC as
   amended
   Serenoa repens, fructus (saw palmetto, fruit)
   ii) Herbal preparations, a) Soft extract (DER 7.5-14.3:1), extraction
   solvent: ethanol 90% to 96% m/m


   Päiväannos:
   Well-established use

   Posology
   Adults and elderly
   a) 320 mg once daily or 160 mg 2 times daily.
   There is no relevant indication for women, children and adolescents.
   Duration of use
   Long-term use is possible (see section 4.4 ‘Special warnings and precautions for use’).
   If the symptoms persist during the use of the medicinal product, a doctor or a pharmacist should be consulted.
   Method of administration
   Oral use.

   Traditional use:
   Posology
   Adults and elderly
   a) 320 mg once daily.
   There is no relevant indication for women, children and adolescents.
   Duration of use
   Long-term use is possible (see section 4.4 ‘Special warnings and precautions for use’).
   If the symptoms persist during the use of the medicinal product, a doctor or a qualified health care practitioner should be consulted.
   Method of administration
   Oral use.


   [nimi poistettu], proviisori
   Yliproviisori

   Poista
 47. Hei, kiitos paljon vaivannaöstäsi. Onpa todella harmillista, että tuote rinnastetaan lääkkeeksi.

  VastaaPoista
 48. Hei, tilasin Paradise Herbs, Milk Thistle, 120 Veggie Caps -tuotteen, ja nyt huomasin, että tuote onkin kiellettyjen listalla. Paketti on jo matkalla. Miten minun tulisi nyt toimia? Tuleeko automaattisesti jokin lääkeainerikossyyte? Olen aivan kauhuissani!

  VastaaPoista
 49. Gabaa saa Lifeextensioneurope.comista. Samoin muitakin valmisteita kannattaa sieltä katsoa. Sijaitsee tullirajan sisällä, joten EU:n lainsäädännön mukaan mikään ei estä tavaroiden ja ihmisten vapaata liikkuvuutta.

  Toinen vaihtoehto on tilata ensin iHerbistä iso satsi valmisteita, jolloin saa paljon bonuksia. Sitten ostaa bonuksilla alle 25 euron hintainen määrä tuotteita, jotka eivät alhaisen hinnan vuoksi mene tullitarkastukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   kiitos kommentista.

   Gaba luokitellaan lääkkeeksi.

   Yksityishenkilö voi vastaanottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita toisesta Eta-maasta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän edellyttäen, että:

   1. lääkevalmisteella on myyntilupa valtiossa, josta se on hankittu, tai jos lääkevalmisteella ei ole myyntilupaa, sen hankinta on perustunut lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön asianmukaisesti antamaan lääkemääräykseen;

   2. lääkevalmiste on hankittu toimittajalta, jolla on valmisteen ostomaassa oikeus lääkkeiden vähittäisjakeluun; ja

   3. henkilö pystyy tarvittaessa osoittamaan, että lääkevalmiste on tarkoitettu hänen omaan lääkitykseensä. Reseptilääkkeestä tämä tulee osoittaa lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön asianmukaisesti antamalla lääkemääräyksellä tai lääkärintodistuksella, tai apteekista saatavalla yhteenvetotulosteella mikäli kyseessä on sähköinen resepti (eResepti).

   4. Jos olet tilannut lääkevalmisteita postitse Eta-alueelta, sinulla tulee olla tarvittavat asiakirjat ennen lääkevalmisteen vastaanottamista.

   5. Itsehoitolääkkeet: Jokaiselle lääkevalmisteelle ja sen pakkauskoolle määritellään reseptistatus, joka kertoo, saako kyseistä lääkettä toimittaa ilman reseptiä ja kuinka suuren pakkauskoon sitä voi ostaa ilman lääkemääräystä. Tilatessasi netistä lääkkeitä varmista pakkauskoot ja reseptistatus lääkevalmisteelle. Lisätietoja saat Fimeasta: fimea.fi - Itsehoitovalmisteet


   http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle/rajoitetut-tavarat

   Poista
  2. Onko Gabaa kukaan tilannut EU alueelta?

   Poista
 50. Mitä mangnesium valmisteita on muita iherbissä kuin oxide , sitraattti, ... mitä saa tilata .. sitraattia en voi syödä oxidi ei meinaa imeytyä .. nyt vaikea hakea ja selata kun sivut päivitetty uudelleen en yhtään mangnesium purkkia löydä hakemalla , outoa ????

  VastaaPoista
 51. Hei! Saakohan iHerbistä tilata sellaista kasviperäistä tuotetta kuin pueraria mirifica?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tiedustelin asiaa Fimeasta. Tässä vastaus:

   Tätä rohdosta sisältävää valmistetta ei saa tilata Suomeen esim. USAsta tai Thaimaasta. Tuote katsotaan lääkkeeksi.

   Tuote ei ole laillinen elintarvike EUssa. Uuselintarvike rohdos.
   Tuote katsotaan lääkkeeksi vaikutuksen perusteella.

   EVIRAN tiedote:
   https://www.evira.fi/en/shared-topics/news/food-supplements-contain-pueraria-mirifica-plant-classified-as-novel-food/

   ------------
   Rohdos on lääkerohdos:
   http://www.fimea.fi/valvonta/luokittelu/laakeluettelo

   Lääkeluettelo liite 2.
   Sivulla 76.
   Pueraria mirifica, Pueraria mirifica

   -----------

   ------------------------------------------
   [Nimi poistettu]
   Yliproviisori

   Poista
 52. Luokitellaanko glukosamiini edelleen lääkkeeksi? Entä kondroitiinisulfaatti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Fimean tiedotteen glukosamiinin luokittelusta löydät täältä:
   Fimea on muuttanut linjaustaan glukosamiinia sisältävien valmisteiden luokittelusta

   Kondroitiinisulfaattia sisältävien valmisteiden luokitteluun ei käsittääkseni ole tullut muutoksia.

   Poista
 53. Ja kaikki vain sen takia että niitä ei vain voisi myydä katukaupassa ja näin ollen lääketeollisuus ei voisi saada rahansa.

  VastaaPoista
 54. Uskaltaisikohan tätä tuotetta https://fi.iherb.com/pr/Cardiovascular-Research-Ltd-Forskolin-60-Capsules/56632 tilata Iherbistä, vaikka näkyi olevan lääkelistalla? Tai EU/ETA alueen sisäpuolelta muutoin?

  VastaaPoista
 55. Onko kukaan tilannut Noni kapseleita?

  VastaaPoista
 56. Ainakin, mitä minä olen tiedustellut Fimeasta, seuraavia on saanut tilata iherbistä: neidonhiuspuu, punahattu, inositoli, bromelaiini, pirunkoura, magnesiummalaatti, hevoskastanja, kissankynsi. S-adenosyyli-l-metioniinia saa tilata, jos PAKKAUKSESSA EI LUETELLA SAIRAUDEN OIREITA. Seuraavia ei ole saanut tilata: hurmejuuri, salaiolibaani, lääkeaaloe (riippuu koostumuksesta), orapihlaja, valkopaju, peltokorte.

  VastaaPoista
 57. Kiellettyjä ovat edelliseen lisättynä kyselyni mukaan vinposeteeni (Suomessa ilmeisesti reseptilääke), soihtupuu, venäjänjuuri, rohtovirmajuuri, maarianohdake, pikkurautamyrtti ja sianpuolukka, sallittu kiinanloisikka. Fimeasta sanottiin, että tilaajan täytyy tarkistaa rohdosuutteiden laatu Euroopan unionin yrttilääkemonografioista ja uuden ruuan luettelosta. Tämä tuntuu aika kohtuuttomalta.

  VastaaPoista
 58. Voikohan eu-alueelta tilata näitä kiellettyjä tuotteita? Koska onhan niistä osa ainakin suomessa myynnissä ihan kaupoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, niitä koskevat samat luokittelut kuin Euroopan talousalueen ulkopuolelta tilattaessa. Luokittelu tehdään valmistekohtaisesti koostumuksen ja käyttötarkoituksen arvioinnin perusteella.

   Poista
 59. Kiellot koskevat vain Euroopan talousalueen ulkopuolelta postitse tilaamista, esim. IHERBistä tilaamista, kaupasta saa ostaa Suomesta, Eta-alueelta saa tuoda mukanaan vuoden käyttöä vastaavan määrän, Eta-alueen ulkopuolelta saa tuoda mukanaan kolman kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja Eta-alueelta saa tilata apteekeista postitse lääkkeiksi luokiteltuja yrtti- ym. valmisteita. Kunkin Eta-maan viranomaisten internetsivuilla on hyväksytyt apteekit. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   kiitos kommentista.

   Alla olevat lainaukset Fimean sivuilta: http://www.fimea.fi/vaestolle/matkailijan_laakkeet

   "Rajoitukset riippuvat siitä, onko kyseessä suomalaisen luokittelun mukaan itsehoitovalmiste, reseptilääke, huumausaineeksi luokiteltava lääke vai eläinlääke.

   Lääkkeen vastaanottaminen postitse
   Yksityishenkilöt voivat vastaanottaa postitse tulevia lääkevalmisteita EU-alueelta Suomeen, mikäli lääkkeiden toimittaja on laillinen ja lääkevalmiste on kyseisen maan viranomaisen hyväksymä.

   Lisäksi reseptilääkettä tilatessa täytyy olla voimassaoleva resepti. Esimerkiksi erektio- tai laihdutuslääkkeen ostaminen internetistä ilman reseptiä on laitonta. Vastaanottaja vastaa aina itse edellytysten täyttymisestä.

   Mikäli yksityishenkilön tarkoituksena on tilata omaan käyttöönsä ravintolisiä (nk. luontaistuotteita) ulkomailta, hänen tulee etukäteen varmistaa, että kyseiset valmisteet eivät sisällä lääkkeeksi katsottavia aineita."

   Poista
 60. Moikka!
  Saako näitä tuotteita tilata (mielestäni mikään ainesosa ym, ei löytynyt listalta.. mutta olen vainoharhainen)
  - Solgar Zinc 50mg
  - Solgar Vitamin C 1000 mg
  - 21st Century Biotin Super Potency 5000 mcg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Näiden kanssa on tosiaan hyvä olla tarkkana. Käsittääkseni mainitsemiasi ravintolisiä saa tilata. Mikäli haluat varman vastauksen, suosittelen tiedustelemaan Fimeasta yhteydenottolomakkeella. Vastauksen saa yleensä todella nopeasti.

   Poista
 61. Onko mitään tietoa maitohappobakteerien tilaamisesta? Apteekista poistuneen Lactophilus (sis. Lactobacillus casei Rhamnosus) tuotteen tilalle tarvitsisi uuden, ja muista Suomesta saatavista valmisteista ei ole ollut riittävää apua.

  VastaaPoista
 62. Onko valeriaana eli rohtovirmajuuri todellakin edelleen kiellettyjen listalla?

  VastaaPoista
 63. Valeriaanaa ei ilmeisesti saa tilata iHerbistä Suomeen, sillä se on mainittu tuolla lääkeaineluettelon rohdos osiossa?

  VastaaPoista
 64. Valeriaanaa ei ilmeisesti saa tilata iHerbistä eli Jenkeistä Suomeen, sillä on mainittu tuon lääkeaineluettelon rohdos osiossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, se on tosiaan lähtökohta. Kannattaa tiedustella valmistekohtaisesti Fimeasta: https://www.fimea.fi/tietoa_fimeasta/yhteystiedot/yhteydenotto

   Poista
 65. Voikohan tuota tilata Iherbistä?

  https://fi.iherb.com/pr/eu-natural-conception-men-zinc-folate-60-vegetarian-capsules/107949

  Sisältää Ali Tongkatia ja Myo-Inositolia. Inositolin huomasin olevan lääkelistalla, mikä on mielestäni outoa kun sitä kuitenkin saa ilman reseptiä esim. Ruohonjuuresta tai yliopiston apteekista

  https://www.ruohonjuuri.fi/products/puhdas-inositoli-200-g

  VastaaPoista
 66. Tuossa alussa lukee "Lääkeaineiden vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kielletty."

  Mitä jos tilaa Euroopan sisältä? Esimerkiksi SwansonEurope mainostaa lähettävänsä tuotteet Euroopan sisältä ja tuotevalikoimista löytyy Fimean lääkelistalla olevia aineita. Esim. DHEA
  https://swansoneurope.com/search.html?searchIn=0&phrase=dhea

  Ali Tongkat (Eurycoma longifolia ) ei ole lääkelistalla mutta se on luokiteltu uuselintarvikkeeksi. Voikohan sitä tilata EU ulkopuolelta? Entäs EU:n sisältä, kuten tuolta Swansonista, mikä löytyy myös heidän tuotevalikoimistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kannattaa tiedustella valmistekohtaisesti Fimeasta:

   https://www.fimea.fi/tietoa_fimeasta/yhteystiedot/yhteydenotto

   Poista
 67. Torstaina tilasin DHL kuljetuksella ja maanantaina tuli kotiovelle, eli 4 päivän toimitus jenkeistä. Aikamoista vauhtia. Tulliin ei jäänyt vaan maksut meni tilatessa. Toimii!

  VastaaPoista
 68. Voiko jauhemaista glukosamiinia tilata Suomeen?

  VastaaPoista
 69. Hei, tilasin NAC:ia ja nyt vasta aloin lukemaan mitä ei saa tilata. Mitä nyt tapahtuu, näkyy olevan kiellettyjen listalla?

  VastaaPoista